Blogs over grootschalig planmatig woningonderhoud

Inzicht in mijn Energie-Index


Hoe krijg ik als corporatie volledig inzicht in de energetische conditie van het woningbezit?

Het is de afgelopen dagen weer genieten van de warmte. De KNMI index loopt weer op en gaat weer richting de dertig graden. Daar word ik blij en vrolijk van maar hoe is met uw warmte beleving? Wat levert dat nu allemaal weer op voor ons klimaat akkoord? Wil ik net graag in de zon gaan liggen krijg ik te horen dat mijn conditie onvoldoende is. Hebben we de woning net naar energielabel C gebracht, gaan we nu samen naar Nul op de meter. Gasvrij koken, waar moet ik beginnen?

Ik moet eerlijk bekennen dat je daar best van gaat transpireren. Gelukkig heb ik maar een woning met zonnepanelen en heb ik ook een steentje bijgedragen, maar stel je eens voor: Je hebt 16.000 woningen in je bezit. Lig je daar dan niet wakker van?

Er is een oplossing

De Energie-Index (EI): de opvolger van het het energielabel.

De Energie-Index. Klinkt als E=MC2 maar dan net iets anders

De Energie-Index is een nieuwe prestatiemeter met een certificaat op basis van 150 kenmerken. En het goede nieuws we kunnen onze digitale tekeningen van de wooncomplexen daar heel goed voor gebruiken en daardoor hebben ze nog meer waarde.. En dan niet alleen een tekening van de gevels en aangezichten, maar ook de plattegronden die beiden zijn opgebouwd uit details: Installaties, CV ketels  gevels, sanitair, deuren, uitvoering, voegwerk, enz. enz. En als al deze tekeningen dan transparant gebaseerd zijn op 10 kenmerkwaarden die in een centrale database worden opgenomen, dan is de basis voor gefundeerd inzicht in onze energieprestatie.

Genormeerde conditie

Als de componenten voorzien zijn van een (genormeerde) conditie, dan ontstaat een betrouwbaar beeld van de staat van energetisch onderhoud van woningen, complexen, wijken, het totale woningbezit. Dat is dan cruciaal voor strategisch woningvoorraadbeheer en het plannen en uitvoeren van duurzaam energetisch onderhoud.

Dan zit de corporatie er warmpjes bij

Wat levert deze Energie-Index op?

De Energie-Index is voornamelijk van belang voor verhuurders van woningen onder de liberalisatiegrens. De Energie-Index bepaalt namelijk mede het aantal huurpunten van de woning voor het Woning WaarderingsStelsel (WWS). Het aantal huurpunten bepaalt vervolgens de maximale huur die de verhuurder mag vragen.

Laat de zomer nu maar komen

Zo slaan we dan de handen in een de verhuurder (bewoner) krijgt het (financieel) warmer en we leveren allemaal onze bijdrage aan het klimaat akkoord.

Snel inzicht en goede planning

We hebben veel sneller inzicht in wat er moet gebeuren’, ‘We kunnen veel beter planmatig onderhoud realiseren’ en ‘Het Groot Onderhoud is nu beter te bewaken’. Dit is een greep uit de reacties die we vanuit de markt ontvangen. 

Woningcorporaties, vastgoedbeheerders, beheerders van vakantieparken, schoolgebouwen maar ook zorginstellingen hebben steeds meer te maken met duurzaam en energetisch onderhoud. En zij ontdekken de voordelen van onze digitale techniek voor zowel de opdrachtgever als de onderhoudsbedrijven. 

Hulp nodig bij de visualisering van uw vastgoed?

We laten u graag zien hoe u ViOn kunt inzetten voor uw opdrachtgever.