Blogs over grootschalig planmatig woningonderhoud

Vergelijkbare waardebepaling: Meten is weten


De conditie van uw woningbezit in normen

De afgelopen jaren heb ik veel bordjes te koop/verkocht gezien en in gedachte speelde ik de rol van makelaar. Wat bepaalt nu de waarde van een woning? Groot of klein, Oud of nieuw, vrijstaand of in rijtjes, veel of weinig oppervlakte? En daarnaast de belangrijkste vraag? In welke conditie verkeert de woning en wat is dat bezit dan waard?

Essentiële vragen voor de medewerkers van de afdeling vastgoedmanagement van een woningcorporatie. Met de nieuwe Woningwet 2015 in de hand worden zij gevraagd om de rapporteren aan de hand van stringente normen.

Wat is de waarde van het vastgoed?

In het kader van de Woningwet moeten woningcorporaties vanaf het jaarverslag over 2016 de waarde van hun vastgoed bepalen op basis van marktwaarde in verhuurde staat. Dat ligt lager dan de marktwaarde van een leegstaand pand, aangezien de woningen en panden zijn veelal doorlopend verhuurd zijn.

Als alle corporaties op dezelfde manier hun vastgoed waarderen kunnen ze beter met elkaar en met commerciële partijen in de woningmarkt vergeleken worden. Corporaties gaan straks dezelfde waarderingsmethode hanteren als beleggers in vastgoed. Dat maakt de financiële positie van corporaties transparanter, een harde eis van de overheid.

Onafhankelijk en actief toezicht

In de Woningwet 2015 is eveneens voorzien in een onafhankelijke Autoriteit Woningcorporaties (AW) die integraal toezicht zal houden op alle toegelaten woningcorporaties. Deze autoriteit beoordeelt het financiële en volkshuisvestelijk beleid, het beheer en de financiële situatie van de woningcorporatie en van haar dochtermaatschappijen. Ze doet dat niet alleen aan de hand van stukken die de woningcorporatie jaarlijks vóór 1 juli moet toesturen, maar ook door bezoeken aan woningcorporaties. Zijn er signalen die duiden op verhoogde risico’s bij woningcorporaties, dan leidt dit tot intensiever toezicht. Daarnaast gaat de AW alle scheidings- en splitsingsvoorstellen van woningcorporaties beoordelen. Het toezicht wordt al met al onafhankelijker en veel actiever dan de afgelopen jaren het geval was. 

Hoe neemt de woningcorporatie strategische beslissingen?

De Nederlandse woningcorporaties bezitten samen zo’n 2,4 miljoen huizen. Betrouwbare rapportage en inventarisatie zijn daarom heel belangrijk om strategische beslissingen te kunnen nemen over bijvoorbeeld sanering van het woningbezit en het onderhoud van de panden. Welke huizen willen ze blijven verhuren, welke huren vragen ze daarvoor, welke huizen moeten gerenoveerd of gesloopt worden, welke willen ze verkopen? Waar en voor wie moeten huizen bijgebouwd worden?

Efficiënt organiseren van woningonderhoud

Hoe scherper een corporatie de conditie van zijn vastgoed in beeld heeft, hoe efficiënter het onderhoud met ketenpartners georganiseerd kan worden.

Al deze waardevolle informatie kunt u gebruiken voor uw onderhoudsproces. De scenario’s voor toekomstig onderhoud plus de degradatiecurve van de complexen geven inzicht in structurele problemen van een woningcomplex. Hierdoor kunt u op de juiste manier het onderhoudsproces sturen. Een gezonde woningcorporatie heeft complexen die aan het strategisch voorraadbeleid voldoen.

Heeft u hulp nodig bij de visualisering van uw vastgoed?

We laten u graag zien hoe u ViOn hiervoor kunt inzetten. Bel mij voor informatie; Arthur Kruize (06-53791815).