Voorbeelden van gebruikers van ViOn

Digitaal opnemen van inspecties bij SW Vastgoedverbetering

Digitaal opnemen van inspecties bij SW Vastgoedverbetering

In gesprek met:

Eric Scheer, Commercieel Manager bij SW Vastgoedverbetering

SW staat voor totaalonderhoud en vastgoedverbetering. Een landelijke organisatie van 11 vestigingen met ongeveer 500 medewerkers. SW doet woningverbetering en het planmatig onderhoud aan de schil in bestaande bouw voor met name corporaties, zorginstellingen, scholen en grote VvE beheerders. Het onderscheidend vermogen van SW is het ontzorgen van onze opdrachtgevers zoals woningcorporaties. Onze medewerkers die bij de huurders komen zijn hierdoor meer betrokken en zorgen voor een extra betrouwbaarheid   

Uitdaging: Opnames op papier en omslachtige software

Waar liep SW tegenaan voordat Visual Solutions in beeld kwam?

SW maakte gebruik van Visual Inspection. Dit is de voorloper van ViOn. Bij corporaties deden wij veel inspecties met Visual Inspection. Maar dit pakket was destijds erg omslachtig en zeer complex in gebruik. Bovendien was het een forse investering om tekenwerk te laten doen, voordat wij een project daadwerkelijk binnen haalden.

Ik heb echter altijd geloofd in de kern van het pakket “Het opnemen van schades met gebruik van schadecoderingen.” Na verloop van tijd heb ik samen met Geert Dekens, accountmanager Visual Solutions, bekeken hoe wij de software beter bruikbaar konden maken voor onze vastgoedinspecties. Wat moeten wij aanpassen om makkelijker, sneller en beter te werken aan opnames van vastgoed. Zo’n digitaal systeem was toen nog niet beschikbaar voor onze markt.

Aanpak:

Eerst hebben wij onze werkprocessen bekeken. Daarbij hebben wij gewerkt naar een manier om het tekenwerk en de opnames van woningen op papier anders aan te pakken. En daarvoor moesten wij een digitale oplossing inzetten.

Ons doel was een transparante, betrouwbare en efficiënte oplossing maken voor onze werkprocessen.

Tijdens een demonstratie bij de projectleider van één van onze klanten, heb ik laten zien hoe je eenvoudig op basis van een foto van de gevel, je opname maakt voor de inspectie.

ViOn-Inspectie bij SW - Hoogbouw

Je wilt je toch onderscheiden bij opdrachtgevers, dus zodoende is ons eerste project met ViOn-Inspectie bij deze opdrachtgever gestart. Voor dit project zijn 2 medewerkers van SW op pad gegaan om opnames te maken in Emmen. Na 2 tot 3 dagen veldwerk koppelden zij de eerste bevindingen terug. In het begin waren ze wat sceptisch, maar hoe meer ze met ViOn werkten, hoe makkelijker het ging.  

Op kantoor ervaarden wij ook de eerste voordelen, want wat je daar uitdraait dat is gewoon goed en dat hoef je niet meer aan te passen. De gegevens werden direct overgenomen in de begroting en getoond aan de opdrachtgever. Die kreeg steeds meer vertrouwen, omdat alles overzichtelijk en controleerbaar was.

Niet alleen de opdrachtgever was erg tevreden, maar wij van SW ook!

Wat heeft ViOn-Inspectie voor jullie opgelost bij het eerste project?

Dat je alles digitaal vastlegt en daarmee ook foutkansen verkleint. Met de papieren opnames was de foutkans voorheen erg groot. Met het gebruik van foto’s bij inspecties kun je direct zien wat het onderhoud is en waar onderhoud behoefte is. Daarnaast tijd, mensen die nu ViOn gebruiken, winnen het ook in tijd terug. Het lijkt snel en makkelijk op papier, maar die gegevens moet je daarna ook nog in de computer zetten en mogelijk nog een keer aanpassen bij fouten en dergelijke.

Wat het straks ook gaat oplossen is dat degene die herstel gaat doen, dezelfde uitgangspunten meekrijgt als degene die de opname met foto’s deed. Die heeft weinig of geen vragen, het is gewoon duidelijk omdat hij alles op de opname kan zien. Het scheelt je in de werkvoorbereiding, de calculatie.

Dus met het eerste project heeft dit ook voor intern draagvlak gezorgd?

Ja en omdat het in Emmen als project werd gedaan en er ook 2 collega’s van Groningen bij betrokken waren, hadden we direct 2 vestigingen in regio Noord die ermee werkten en enthousiast waren.

Ik denk dat er veel soortgelijke bedrijven op dezelfde manier werken, dus dit is niet alleen voor SW, maar dit is eigenlijk voor onze gehele branche een uitstekende oplossing voor digitale inspecties en vastlegging van onderhoud.

Krijg je nu ook dat opdrachtgevers sneller beslissen, van ga maar verder met de opdracht?

Jazeker. Als iemand de opname op papier doet, dan kan het ook correct zijn. Digitaal is echter betrouwbaar en controleerbaar, ook voor onze. Ze zien bijvoorbeeld niet alleen maar “350 reparaties A” in de begroting, ze zien ook direct wat die reparatie en de inhoud is door de digitale opname (foto). Je kan dat zelfs realtime laten zien. 

ViOn-Inspectie bij SW laagbouw

Wat is het resultaat nu SW met ViOn-Inspectie werkt?

ViOn-Inspectie scheelt SW tijd in voorbereiding: de overdracht van de bouw naar de calculatie om de uiteindelijke kostprijs te bepalen. Ook dan scheelt het weer heel veel tijd van de calculatie naar de werkvoorbereider, die heeft snel inzichtelijk wat er waar moet gebeuren. En dan heb je straks met de ViOn-Uitvoering app meer en minder werk ook snel zichtbaar.

In de bouw heeft men het vaak over faalkosten en percentages. ViOn-Inspectie is zeker iets om het faalpercentage voor wat betreft dit onderdeel erg te beperken. Je zorgt dat iemand gewoon met zorg opneemt aan het begin en dan heb je daarna eigenlijk geen faalkosten meer. Voorheen had je in elke fase van het onderhoudsproces mogelijkheid tot faalkosten. Met de ViOn-Inspectie app is dat nu verleden tijd.

Kortom: Tijdwinst op alle vlakken, gemak waarmee processen nu uitgevoerd worden en transparantie voor alle partners.

Hoe is de samenwerking met Visual Solutions bevallen?

Heel goed. We hadden hetzelfde doel, er is van beide kanten geluisterd en Visual Solutions staat open voor advies en mogelijkheden om ViOn nog beter te maken. Ook als dingen niet mogelijk waren, dan was daar eerlijkheid en openheid over.

Visual Solutions heeft gekeken naar processen en aanpak om van ViOn het ideale systeem voor SW te maken. Echter, het is niet speciaal voor SW gemaakt, want er zijn veel soortgelijke bedrijven die werken zoals SW en hier profijt van kunnen hebben.

Ben je benieuwd naar de toegevoegde waarde van ViOn-Inspectie voor jou?

Vul dan onderstaand formulier in, dan nemen we contact met je op.

Printen