Nieuws banner Visual Solutions


Nieuws van Visual Solutions



27 februari 2018

Plattegrondtekeningen met ViOn voldoen aan NEN 2580

Plattegrondtekeningen met ViOn voldoen aan NEN 2580

De plattegrondtekeningen met ViOn voldoen aan de NEN 2580

Om de gegevens vanaf een plattegrondtekening te kunnen gebruiken voor de woningwaarderingsstelsel, moeten de onderliggende gegevens voldoen aan onder andere de NEN 2580, de norm voor oppervlakten en inhouden van gebouwen. Deze norm geeft termen, definities en bepalingsmethoden voor de oppervlakten en inhouden van gebouwen en terreinen met een bouwbestemming

Waarom moeten de tekeningen aan NEN 2580 voldoen?

Het woningwaarderingsstelsel (WWS), ook wel bekend als het puntensysteem, is een systeem dat wordt gebruikt om een redelijke huurprijs vast te stellen voor een sociale huurwoning. Hoe meer punten een woning waard krikgt, hoe hoger de huur mag zijn. Hoeveel punten een woning krijgt, is afhankelijk van de woningkenmerken, zoals het woonoppervlak. Al deze woningkenmerken liggen vast in de ViOn-database en worden gebruikt voor het puntensysteem.

Wat zijn de voorwaardenvoor oppervlaktebepaling?

Een van deze woningkenmerken is de gebruikersoppervlakte (GO) conform de NEN 2580, ook wel de bruikbare vloeroppervlakte genoemd, geschikt voor het beoogde gebruik. Dit is in feite het totale vloeroppervlak tussen de omsluitende wanden van de gebruiksfunctie minus de vaste obstakels van enige omvang, zoals:

  • dragende binnen wanden;
  • schalmgat, vide, liftschacht als oppervlakte > 4 m2
  • vloeroppervlakte met een vrije hoogte kleiner dan 1,5 meter (maar wel de vloer onder een trap of hellingbaan meetellen)
  • een trapgat, liftschacht of vide, indien de oppervlakte daarvan groter is dan 4 m2
  • een vrijstaande bouwconstructie, niet zijnde een trap, en een leidingschacht, indien de horizontale doorsnede daarvan groter is dan 0,5 m2.

Bij het digitaliseren van de plattegronden, moet dus rekening gehouden worden met deze vaste obstakels. Het eenvoudig inteken van een tussenmuur volstaat niet, daarmee voldoet de tekening (en dus de onderliggende gegevens) niet aan NEN 2580.

Niet dragende binnenmuur

In februari 2018 is de wandenmodule van ViOn uitgebreid met de mogelijkheid om ook niet dragende scheidingswanden te digitaliseren.

Daarmee kan ViOn volledig conform NEN 2580 digitaliseren en de bijbehorende gegevens rapporteren, bijvoorbeeld voor het automatisch berekenen van de punten in het woningwaarderingsstelsel, of gegevens aan een andere toepassing digitaal beschikbaar stellen.

Nieuwsgierig geworden?

ViOn is de primaire bron voor alle digitale gegevens voor woningonderhoud, ook voor de woningwaarderingsstelsel. Wij lichten dat graag toe.