Nieuws van Visual Solutions1 augustus 2017

Hoe digitaliseer je een monumentaal pand?

Hoe digitaliseer je een monumentaal pand?

Hoe digitaliseer je een monumentaal pand?

Uit onze recente ervaring: de gevel van een monumentaal pand moet geïnspecteerd worden voor groot onderhoud en actuele complete tekeningen ontbreken. Er zijn papieren afdrukken van vele jaren geleden, maar die zijn onbruikbaar want ze geven niet de actuele toestand van de gevel weer en zijn niet gedetailleerd genoeg.

Hoe ga je dan als gebouw eigenaar of als onderhoudsbedrijf te werk?

Hoe verzamel je de juiste detailgegevens voor een passende, goed onderbouwde offerte voor het onderhoud?

Kan fotometen voor digitaliseren gebruikt worden?

Als Visual Solutions hebben we de nodige ervaring om woningen digitaal in kaart te brengen, maar een monumentaal pand is wat anders dan een complex met eengezinswoningen. Een monumentaal pand is een flinke uitdaging voor het toepassen van digitaal fotometen als basis voor digitale tekeningen. Het is een groot object met een zeer gedetailleerde gevel.

Toch is het ons gelukt het digitaliseren met slim fotometen te ondersteunen.

Om dit op te lossen hebben wij vanuit 3 verschillende invalshoeken foto's genomen en deze verschillende foto's gecombineerd. Door deze aanpak kunnen alle maten van de gevel, ook alle kleine details, gemeten worden vanaf de foto en daarmee (en met ViOn) is snel en efficiënt een gedetailleerd digitaal gevelaanzicht te maken. En dat hebben we dan ook gedaan!

Meer dan één eeuw oud en vanaf nu digitaal

Nadat de tekening gemaakt was, werd deze gebruikt door de inspecteur van Sommer schilderwerken. Sommer voert onafhankelijke inspecties uit en deze inspecties zijn de leidraad voor de aanbesteding van het onderhoudswerk. De inspecteur registreert op het tekenwerk waar de positie van de gebreken van het pand zijn geconstateerd en ViOn zorgt voor de detailrapportages.

Vervolgens is het digitale document verstrekt aan de eigenaar van het gebouw. Ieder onderhoudsbedrijf dat geselecteerd was om mee te doen met de aanbesteding, kreeg de beschikken over dezelfde tekeningen, detailrapportages en inspecties. Een level playing field dus, waardoor de uiteindelijk door verschillende onderhoudsbedrijven aangeboden offertes goed vergeleken konden worden.

Interesse om uw gebouw te digitaliseren?

Heeft u ook een monumentaal pand en/of bent u geïnteresseerd in digitaliseren daarvan? Neem dan contact op met Geert Dekens via onderstaande link.

Ja. ik wil meer weten over digitaliseren van gebouwen

x