Blogs over grootschalig planmatig woningonderhoud

5 inspectie tips bij digitaal woningonderhoud


De woningen die je gaat inspecteren zijn bekend. Er wordt gebruik gemaakt van een bepaalde methodiek om te inspecteren, gegevens op te slaan en deze te communiceren met overige ketenpartners. Maar doe jij dit op de meest efficiënte manier? Zijn er onderdelen tijdens dit proces die nog beter kunnen?

Hoe doe jij dat?

Omdat wij vaak meedenken met het inspectieproces en ook daadwerkelijk meekijken in de praktijk, delen wij graag tips en ervaringen met u die kunnen helpen om het inspectieproces bij digitaal woningonderhoud succesvol uit te voeren.

  1. Digitaal registreren van de inspectie loont bij uitvoering!

Je gaat het onderhoud uitvoeren van woningen. Tijdens de inspectiefase registreer je de gebreken waar reparatie voor nodig is. Het kan echter voorkomen dat de schade groter, of kleiner was dan je tijdens de inspectie hebt genoteerd. Dit gaat voor meer- of minderwerk zorgen bij uitvoering.

Met ViOn-Uitvoering geef je eenvoudig in de app een melding dat de reparatie niet is uitgevoerd zoals geregistreerd is tijdens inspectie. Je geeft dan ook direct aan wat dan wel de juiste reparatie is die nodig is. Wanneer alle werkzaamheden zijn uitgevoerd, roep jij snel en eenvoudig rapportages op waar duidelijk meer- en minderwerk in verwerkt zijn. Zo heb je goed inzicht in de uitvoering en de juiste gegevens tot jouw beschikking voor een transparante manier van uitvoering en rapportage richting je klant en overige ketenpartners.

  1. Gebruik foto’s als bewijs

De woningbouwcorporatie gunt jou het onderhoud van 200 woningen. Zij willen graag bewijs zien dat de reparaties die worden aangegeven in de calculatie ook kloppen. Met ViOn-Inspectie registreer je per code ook meerdere foto’s per gebrek. Deze foto’s blijven aan het pdf-document gekoppeld per code, waardoor jij deze pdf-documenten ook kan opsturen naar je opdrachtgever. Hierdoor is het klikken op de foto in een inspectieblad heel eenvoudig te openen en terug te vinden als bewijs. Daarmee heeft de woningbouwcorporatie goed inzicht in de gegevens die in de calculatie terugkomen.

Digitaal inspecteren met ViOn - Visueel Onderhoudsbeheer

  1. Werkvoorbereiding tijdens de inspectie

Deze tip werkt als jij zeker weet dat je naast inspecteren ook het onderhoud mag uitvoeren. Als totaal onderhoudsbedrijf neem je het totale proces aan van het woningonderhoud. Wanneer je start met de inventarisatie van gebreken kun je ook aangeven hoe het gebrek moet worden opgelost en neem je ook direct de juiste maatvoeringen op. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw raam, of beglazing. Hierbij neem jij ook de breedte en hoogte van het glas op en vul je dit in op de juiste plek op de foto of tekening. Daarmee heb jij de werkvoorbereiding al uitgevoerd die volgt na de inspectie en kun je snel handelen bij uitvoering.

  1. Pdf-tekening van de woningbouwcorporatie gebruiken

Door gebruik te maken van de pdf-tekening van de woningbouwcorporatie bespaar je tijd die je anders kwijt was aan het maken van foto’s op locatie van woningen. De tekening hergebruik je eenvoudig als onderlegger om gebreken op te registreren. Met ViOn-Portal is dit goed te onderhouden en worden schadecodes direct gekoppeld aan de tekening en het adres dat is aangemaakt.

  1. Technologische hulpmiddelen bij inspecteren

Wanneer je langere tijd de tablet op locatie gebruikt zijn deze hulpmiddelen erg handig om te hebben!

  1. Een i-pen of s-pen. In de wintermaanden worden vaak onderhoudsinspecties buiten gedaan en is het koud. Met normale handschoenen aan werkt de tablet niet en met koude handen ook niet. De tabletpen is een uitkomst! Je houdt warme handen en de pen reageert erg nauwkeurig op wat jij wilt registreren.
  2. Een harnas voor de tablet. Al weegt een tablet tegenwoordig niet veel, het is de houding die op langere termijn ervoor zorgt dat het onprettig is. Een harnas klinkt heel zwaar maar het is een hulpmiddel om de tablet te laten rusten en jouw handen vrij kunt bewegen wanneer er niets geregistreerd moet worden.

Heb je na het lezen van de tips en ervaringen nog vragen, of wil jij ook graag weten hoe ViOn jou kan ondersteunen bij digitaal woningonderhoud? Neem dan contact op via +31-50-3050044, of vul onderstaand het contactformulier in.