Blogs over grootschalig planmatig woningonderhoud

Hoe start je met digitaal inspecteren


We hebben de doelstelling om digitaal te gaan werken op de werkvloer en op kantoor.

Digitaal Inspecteren - Doen!

Dit betekent dat het personeel een verandering moet doorstaan en ook moet beseffen om zich open te stellen aan een nieuwe werkwijze.

Ik ga het doen!

Het digitaal werken komt in verschillende gradaties voor bij planmatig woningonderhoud. Dit begint bijvoorbeeld bij het inscannen van tekeningen van woningen, in Excel gegevens invoeren, of een foto toevoegen aan een document. 

Het registeren van de inspectie resultaten gaat in veel gevallen nog op papier om vervolgens de data in een ander calculatie systeem in te moeten vullen. Met ViOn – Visueel Onderhoudsbeheer, brengen we de onderdelen naar een volgend level op het gebied van digitaal werken bij planmatig woningonderhoud.

Waar ga je inspecteren?

Iedere inspectie begint met een adres of een gebouw waar onderhoud, renovatie of zelfs schoonmaakwerk nodig is. Heb je van je opdrachtgever een tekeningbestand gekregen of is er geen tekening beschikbaar? Het vetrekpunt is belangrijk voor de basis van het digitaal inspecteren.

Opties om te starten met je onderlegger

Opties om te starten met je onderlegger

Er zijn 3 manieren om je inspectie resultaten vast te leggen. Je kiest hiervoor de onderlegger (desbetreffende tekening/foto van het gebouw) die als basis dient voor je inspectie.

De 3 mogelijkheden op een rij

 1. Er is geen informatie bekend van de woning. Dan maakt het tekenteam van Visual Solutions digitale tekeningen met daarbij behorende materialisatie en hoeveelheden per adres.
 2. De aangeleverde pdf-tekening wordt geüpload in ViOn – Visueel Onderhoudsbeheer, en dient als basis voor het registeren van de inspecties. Het voordeel is dat de pdf-tekening hergebruikt wordt! Nadeel is dat de tekeningen in de praktijk nogal afwijken van de werkelijke situatie.
 3. Foto op locatie maken. Het voordeel is dat er weinig moet worden voorbereid om te kunnen inspecteren. Nadeel is dat er geen detailgegevens zijn en geen uniforme basis is voor het eindresultaat.

Per project maakt Visual Solutions samen met de klant de keuze welke het beste hierbij past, zodat de digitale inspectie plaats kan vinden.

Digitaal inspecteren

De inspectie leg je digitaal vast met de ViOn-Inspectie App op de tablet. Als de keuze is gemaakt voor de onderlegger, dan vind je deze in het midden van het scherm terug in de ViOn-Inspectie App.

ViOn Inspectie app

De kracht van de inspectie met de ViOn-Inspectie App, zit hem in de symbolenbibliotheek die erg uitgebreid is en standaard wordt aangeboden. De inspecteur of werkvoorbereider hoeft geen codes te verzinnen per onderdeel. De symbolen brengen eenheid in het inspectierapport en zorgen voor gestructureerde brondata.

Het komt voor dat een code en symbool onderbouwt moeten worden. Met ViOn-Inspectie geef je eenvoudig specifieke eigenschappen aan per code en symbool.

ViOn Inspectie - code symbool

Bij iedere code is het mogelijk om extra eigenschappen toe te voegen. Zo is er bij de codes van strekkende meters m1, of vierkante meters m2, de mogelijkheid om deze apart in te vullen.

Wil je de code beter onderbouwen? Dan voeg je een foto toe om een duidelijk schadebeeld te tonen. In de rapportage zie je hoe dit mooi gepresenteerd wordt.

Data Rapportage

De pdf-inspectie rapporten zijn na inspectie en tijdens overige werkzaamheden eenvoudig terug te vinden en te delen met verschillende partijen in de keten. De data wordt structureel opgeslagen en is in de webbrowser in ViOn-Portal in te zien.

ViOn Portal - Inspectie rapportage

De gegevens zijn te filteren en op te slaan in CSV-formaat. Dit maakt data uitwisseling met diverse programma’s mogelijk. Visual Solutions levert ook een Excel sjabloon aan waarmee je met deze data doorrekeningen kan maken of zelfs analyses kunt maken over de geïnspecteerde woningen.

Voordelen van digitaal inspecteren met ViOn voor jou

 • Geen voorbereiding nodig
 • Op basis van foto's of tekeningen
 • Inspectieresultaten gestandaardiseerd
 • Bijzonderheden direct gedocumenteerd
 • Centraal alle gegevens: inspectie, tekeningen, foto's, uitvoering
 • Borging van resultaten, altijd up to date
 • Eenvoudige samenwerking
 • Transparant voor alle partijen

Wil je graag meer weten over digitaal inspecteren met ViOn?

Vul dan onderstaand formulier in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op om meer te vertellen over hoe jij ook start met digitaal inspecteren.