Blogs over grootschalig planmatig woningonderhoud

Meer- en minderwerk transparant rapporteren


Je inspecteert snel en eenvoudig met ViOn-Inspectie met gebruik van digitale tekeningen en foto’s waarop je onderhoud met schadecodering registreert. Toch kan het voorkomen dat je bij de uitvoering deze gegevens erbij pakt en er hier en daar schade in werkelijkheid niet volledig overeenkomt met de geïnspecteerde data.

Zo kan het dat er schadecodering is geplaatst voor houtrot aan de woning en er als vervanging 1 meter hout moet worden geplaatst. Eenmaal bij de woning aangekomen, ziet de uitvoerder dat de schade wel 2 meter is. Een stuk verderop vindt namelijk ook houtrot plaats en dan is het slimmer om 2 meter hout te vervangen.

Dit betekent dat er meerwerk nodig is ten opzichte van de calculatie die gemaakt is met de gegevens van de inspectie.

Voorzijde woning met Google Streetview

De geïnspecteerde woning waar onderhoud plaats gaat vinden

Digitale tekening met ViOn-CAD

De inspectie opgenomen met ViOn-Inspectie op digitale tekeningen. Op locaties waar schade is, of onderhoud nodig is, zijn schadecoderingen geplaatst. Uit de inspectie blijkt houtrot aanwezig in de boeideel bij de bijkeuken aan de rechterkant van de achtergevel.

Hoe registreer en rapporteer je goed en duidelijk?

De schadecodering uit de inspectie voer je niet uit, want deze is qua formaat groter dan je ziet in de inspectiegegevens. De schadecodering krijgt wel een actie mee: niet uitgevoerd. Op deze manier voer je namelijk de reparatie niet uit. De reparatie van het houtrot is 1 meter langer, dus 2 meter. Je registreert op de digitale tekening eenvoudig een nieuwe schadecodering met een houtrot reparatie. Hierin geef je de hoeveelheid aan die wel nodig is en maak je een foto, zodat je direct ook bewijs hebt waarom dit zo gedaan is, in plaats van de calculatie die vooraf is gemaakt.

De nieuwe schadecodering die je tijdens uitvoering toevoegt, die geef je ook een actie mee: uitgevoerd. Zo zie je op de digitale tekening 2 schadecoderingen op dezelfde plek. 1 die niet is uitgevoerd en 1 die wel is uitgevoerd.

Houtrot percentage te hoog

Omdat er meer houtrot zichtbaar is heeft de uitvoerder een algemene meting gedaan naar het complete stuk hout. Vochtpercentage is te hoog, dus is het beter om direct de hele boeideel te vervangen (2 meter).

Boeideel met houtrot                                                                                                                                             

Als extra bewijsmateriaal is ook een foto aan de schadecodering toegevoegd op de locatie. Hier is duidelijk dat het om houtrot gaat aan de boeideel. Deze foto is nu zichtbaar wanneer je meer informatie op wilt vragen over deze schade.

Boeideel vervangen

Buiten het ingecalculeerde stuk houtrot (1 meter), wordt nu het complete boeideel vervangen, want dit is efficiënter. De kans is namelijk groot dat er anders in de nabije toekomst weer reparatie nodig is. De werkzaamheden zijn uitgevoerd en geregistreerd in de ViOn-Uitvoering app.

Waar zie je dit overzichtelijk terug?

Mooi dat je de aanpassingen snel kunt doen in de uitvoeringsapp, zodat je correcties vanuit de inspectie door kan voeren. Maar hoe ziet de opdrachtgever dit netjes en overzichtelijk terug?

Met ViOn-Uitvoering kan vanuit de opname in de uitvoeringsapp ook een rapportage gemaakt worden. De rapportage toont welke schadecoderingen allemaal geregistreerd zijn en wat de hoeveelheid is met bijbehorende prijs. De schadecoderingen hebben verschillende mogelijke acties die zijn uitgevoerd, zoals uitgevoerd of niet uitgevoerd. Wanneer een schade niet is uitgevoerd, komt deze wel terug in de rapportage.

Dit registreert ViOn-Uitvoering als minderwerk. Vanuit ViOn-Inspectie is dit opgenomen in de calculatie, maar de uitvoering heeft niet plaatsgevonden. Daarom moeten deze kosten in mindering worden gebracht.

De schadecodering die is toegevoegd, omdat de eerdere registratie niet voldeed, die wordt geregistreerd als meerwerk. Het houtrot van 1 meter wordt dus in mindering gebracht in de rapportage en de 2 meter die is toegevoegd wordt erbij opgeteld.

Rapportage ViOn-Uitvoering

Onder het adres zie je nu de schadecodes, voor zowel minder- als meerwerk. Bij het adresnummer 13 is het kleine stuk boeideel vervangen, afgewezen (oranje vlak). Hiervoor is een min bedrag in rapportage zichtbaar, omdat het minderwerk is. Daaronder is direct ook zichtbaar dat er meerwerk bestaat omdat er daarna wel een boeideel is vervangen, maar groter qua formaat. Dit is meerwerk dat uitgevoerd is.

In de rapportage heb je nu eenvoudig je meer- en minderwerk transparant in het overzicht. Nu heeft de opdrachtgever inzichtelijk waar uitvoering heeft plaatsgevonden en waarom er bijvoorbeeld meer, of minder kosten zijn berekend dan voorheen gecalculeerd is.

Dit zorgt voor vertrouwen en openheid van gegevens voor de opdrachtgever, maar ook voor onderhoudsbedrijven zelf.

Wil je meer weten over de voordelen van ViOn-Uitvoering voor jouw organisatie en ViOn in het algemeen? Vul dan onderstaand contactformulier in, of bel direct +31-50-3050044.