Blogs over grootschalig planmatig woningonderhoud

Omdenken in energiegebruik


Resultaat energieindex digitaliseringJanuari in Friesland. Het is tijd voor een opname voor de Energie index. Bij lange na geen Elfstedentocht. We komen uit Groningen en het voelt ook anders. Met de feestdagen hebben we de lampjes flink laten branden en ook de (slimme) gasmeter deed zijn werk.

Het verlangen naar Nul op de meter is groot. Maar zoals zo vaak komt na het gebruik de bewustwording, het wordt nu echt tijd om het anders te doen.

Ook Groningen werd vorige week weer opgeschrikt. Weer een klap in het gezicht van de bewoners, Gas is uit, we willen het niet meer...

Maar wat zou voor u het beste alternatief zijn. Vele keuzes zijn mogelijk maar is het ook allemaal te realiseren? Het lijkt allemaal zo snel te gaan. En waar moet ik beginnen? We zit ten te springen om een energetisch advies. Eerst een afspraak met een EPA-W adviseur.

Een betere energie-index kan snel

Type glas bepalen voor de energieindexHet hoeft niet zo lang te duren vertelt hij ons, eigenlijk is het simpel. Hij vertelt een verhaal over een proeftraject in Friesland. Over een C-label, dat zich kan opwaarderen naar A++. Dan kan in stapjes en zelfs met Subsidie. Zeg maar STEP voor STEP maar dan wel in dit nieuwe jaar. Hij laat ons een rekenkaartje zien.

De basis van de meting begint met een plattegrond. Die digitale tekening moet betrouwbaar zijn want deze bepaalt mede de waarde van de woning. Dat is goed te begrijpen voor ons. Zicht op de indeling van de woning geeft ons een goed gevoel. De indeling van de ruimten met het daarbij behorende gebruiksoppervlak.

De ViOn digitale tekening

Onze EPA-W adviseur toont ons een tekening van ViOn, een visueel plaatje maar ook een slimme database van waaruit alle energetische waarden kunnen worden gerapporteerd.

De plaats van de cv-ketel. Wel of niet binnen de energetische schil. Al onze beelden krijgen hierdoor een plekje in de werkelijkheid. De bezichtiging, het opname resultaat (E.I.= 1.80) en het bijbehorende energetisch advies zijn erg waardevol. Nu kunnen we gefundeerde energetische plannen maken.

Corporaties halen de doelstellingen niet

Ik lees dan verder in een publicatie van Aedes. Thuiskomen is ook een vertrouwd gevoel. Vindt u dat ook? Blader door de inspiratiegids energiebesparing in prestatieafspraken. Er is nog zo veel meer mogelijk. Slechts 30% van de corporaties behaald haar doelstellingen met betrekking tot energiemaatregelen in 2020 en een gemiddelde E.I van 1.25. Aan het werk dan.

Kennis en bewustzijn. Er is steeds meer kennis, intern en extern, over efficiënte en innovatieve methodes voor energiebesparende maatregelen en verduurzaming. We kunnen daardoor doortastende en betrouwbare plannen opstellen.

Met ViOn kunnen we alle bouwkundige en energetische kenmerken volledig digitaliseren. Van gevelaanzichten tot aan daken en plattegronden. Hiermee krijgt u volledig inzicht in de harde maatregelen. Het grondig isoleren van de schil van woningen: dak, vloer, muren en ramen. Ook hiermee wordt verspilling van energie voorkomen.

Wat levert deze digitalisering en uitbesteding op?

Woningcorporaties hebben economisch een lastige tijd achter de rug en zien zich geconfronteerd met bezuinigingen en strengere wet- en regelgeving vanuit de rijksoverheid. Ze zijn dan ook de afgelopen jaren organisatorisch gekrompen en zoeken naar manieren om hun bedrijfsprocessen (kosten)efficiënter in te richten. Visual Solutions kan u daarin adviseren.

Snel inzicht en goede planning

‘We hebben veel sneller inzicht in wat er moet gebeuren’, ‘We kunnen veel beter planmatig onderhoud realiseren’ en ‘Het Groot Onderhoud is nu beter te bewaken’. Dit is een greep uit de reacties die we vanuit de markt ontvangen.

Woningcorporaties, vastgoedbeheerders, beheerders van vakantieparken, schoolgebouwen maar ook zorginstellingen hebben steeds meer te maken met duurzaam en energetisch onderhoud. En zij ontdekken de voordelen van onze digitale techniek voor zowel de opdrachtgever als de onderhoudsbedrijven.

Belangstelling voor visualisering van uw vastgoed?