Blogs over grootschalig planmatig woningonderhoud

Snel en beter inzicht in de energie-index


Ik voel me een gelukkig mens, het is prachtig weer, en met nog een paar weken te werken  droom ik weg naar de vakantie. Maar de buienradar wil het anders. Dan toch maar naar Frankrijk en dan word ik wakker...

Inzicht in de energie index voor woningcorporaties

Vandaag ga ik met een aantal collega’s op weg naar Aduard. Nog geen tien kilometer ten westen van de stad Groningen ligt daar het dorp Aduard. Het ligt aan de rand van het gebied Middag/Humsterland, één van de oudste cultuurlandschappen van Europa. middeleeuwse kerkjes en oeroude rivierbeddingen hebben er de eeuwen doorstaan. De Abdij in Aduard is van grote invloed geweest op haar omgeving en het spoor van de monniken die er woonden is tot in de wijde omtrek van het dorp te volgen.  

Maar daar gaan we niet naar toe

Wel naar de Kloosterweg, slechts 2 straten verderop.

Een tussenwoning staat daar leeg en wacht op een nieuwe huurder.  Het moment voor de corporatie om weer eens kritisch te kijken naar het energielabel van de woningen. Per slot van rekening is er wel wat veranderd in onze blik op Energie.

De EPA-W energie-index

De energie-index, EPA-W geeft met een cijfer aan hoe energiezuinig een woning is, hoe lager de energie-index, des te zuiniger de woning. Een geregistreerd energie-index certificaat is verplicht bij verhuur van woningen en telt mee bij de bepaling van de maximale huur. Zeg maar een “rijexamen” maar dan voor een energiezuinige woning. Een gecertificeerd  EPA-W adviseur doet de opname op basis van 150 bouwkundige en energetische kenmerken die te plaatse worden getoetst.

Met ViOn kunnen we de bouwkundige kenmerken volledig digitaliseren. Gevelaanzicht, plattegrond en het dak in een energetische bestendige jas.

Digitaliseren voor inzicht in de energie index

Binnen het uur staan we weer buiten, het zonnetje schijnt en we zijn blij. Terug naar de stad vanuit het Ommeland, de ambitie is groot want daar schijnt Nul op de meter.

Maar de weg daarnaar toe is nog ver..

Alles op zijn tijd en dan eerst maar navigeren met de Slimme energiemeter.

Wat levert deze energie-index op?

De Energie index is voornamelijk van belang voor verhuurders van woningen onder de liberalisatiegrens. De energie index bepaalt namelijk mede het aantal huurpunten van de woning voor het Woning Waarderings Stelsel (WWS). Het aantal huurpunten bepaalt vervolgens de maximale huur die de verhuurder mag vragen. Zo slaan we dan de handen in een de verhuurder (bewoner) krijgt het (financieel) warmer en we leveren allemaal onze bijdrage aan het klimaat akkoord. Laat de zomer nu maar komen.

Snel inzicht en goede planning

We hebben veel sneller inzicht in wat er moet gebeuren’, ‘We kunnen veel beter planmatig onderhoud realiseren’ en ‘Het Groot Onderhoud is nu beter te bewaken’. Dit is een greep uit de reacties die we vanuit de markt ontvangen.

Woningcorporaties, vastgoedbeheerders, beheerders van vakantieparken, schoolgebouwen maar ook zorginstellingen hebben steeds meer te maken met duurzaam en energetisch onderhoud. En zij ontdekken de voordelen van onze digitale techniek voor zowel de opdrachtgever als de onderhoudsbedrijven.

Heeft u hulp nodig bij de visualisering van uw vastgoed?

We laten u graag zien hoe u ViOn kunt inzetten voor uw opdrachtgever.