Nieuws banner Visual Solutions


Nieuws van Visual Solutions



18 augustus 2015

Domesta monitoringssysteem

Domesta monitoringssysteem

Hoe onderhoud je resultaatgericht en efficiënt het schilderwerk van sociale huurwoningen? Op die vraag vond wooncorporatie Domesta samen met onderhoudspartners en een ICT-specialist het antwoord: een monitoringssysteem in the Cloud. Door samen te meten en te monitoren is de kwaliteit van het schilderwerk van de huurwoningen altijd volgens de gestelde kpi’s.

Resultaatgericht vastgoed onderhouden. Voor velen een doel, maar hoe pak je dat efficiënt aan? Die vraag is de afgelopen jaren regelmatig gesteld bij Domesta, een wooncorporatie met plusminus 9100 woningen en zeven verzorgingscomplexen in de regio Emmen, Hoogeveen, Coevorden.

Onderhoudspartners

In het werkgebied van Domesta doen vijf onderhoudspartners het schilderwerk van de woningen. In hun contracten is het resultaat vastgelegd, oftewel er staat aan welke kwaliteitseisen het houtwerk moet voldoen. Van de glansgraad van de verf tot het maximale houtvochtgehalte. Het meten van deze kpi’s gebeurde echter op verschillende manieren en met andere meetapparatuur. “Dat kon beter geregeld worden, maar hoe?”, begint Ellen Stevens van Schaik, hoofd vastgoed van Domesta.

Online monitoringssysteem

De oplossing werd gevonden in een gezamenlijk online monitoringssysteem dat gebruikt wordt door de onderhoudspartijen. “In dit systeem worden meetgegevens en visuele aspecten systematisch geregistreerd. Van alle woningen staan tekeningen met vaste meetpunten in het systeem. De meetgegevens kunnen dus gericht worden ingevoerd. Op basis hiervan kunnen betrouwbare analyses en keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld wanneer welke woning onderhoud nodig heeft. Dankzij dit systeem kunnen we optimaal de expertise en de kennis van de onderhoudspartijen benutten en met elkaar delen.”

Voordelen

In het verleden deden de onderhoudspartijen ook metingen, maar die resultaten werden niet gebundeld. “Een gemiste kans, want door de resultaten inzichtelijk te maken kunnen we van elkaar leren, bijvoorbeeld over de invloed van factoren als zon en wind op het schilderwerk. Meten is weten. Dat levert onder meer voordelen voor het milieu op, omdat we minder vaak hoeven te schilderen. Uiteindelijk scheelt het natuurlijk ook in de portemonnee.”