Blogs over grootschalig planmatig woningonderhoud

Hadden de Inca's al een energie-index?

september 2017 473 Robbert-Jan Bakker | Blog, Algemeen

Energie-index. Dat begrip kom ik wekelijks in mijn werk tegen. De wettelijke maatregelen bepalen dat corporaties plannen moeten maken voor de energiehuishouding van woningen, bestaande en nog te bouwen woningen. Maar de energie-index speelt niet alleen nu en in de toekomst. Ook in het verre verleden. Ik heb er ook aan gedacht toen ik eind vorige maand op vakantie was. In Peru.

Mijn respect voor geavanceerde gebouwen heeft een volledige reset gekregen door mijn 3-daagse trektocht te voet naar de Machu Picchu.

Op weg naar planmatig grootschalige woningbouw

Respect

Respect voor de bouwkunst(enaars) die in de 15e eeuw dergelijke gebouwen op zo'n uitdagende plek (2.500m hoogte) wisten neer te zetten. Met, voor zover wij nu na kunnen gaan, niet meer dan louter spierkracht. Ik heb mijn ogen uitgekeken en dat terwijl ik in mijn leven al heel wat bijzondere gebouwen heb gezien (en soms ook gedigitaliseerd), maar dit was bouwen van een totaal andere orde.

Respect voor de planmatige bouw van de Macchu Picchu

En wat heeft dit met energie-index te maken?

Achter vrijwel ieder gebouw van de Inca's zit een verhaal dat met energie te maken heeft. En dan meestal zonne-energie. Veel gebouwen zijn zo ontworpen dat de zon op een bepaald tijdstip op een bepaalde dag in het jaar een bijzondere schaduw of doorkijk geeft.

Respect

Onvoorstelbaar dat ze dat voor elkaar kregen zonder tablets met laserapparatuur, geen in detail uitgewerkte digitale tekeningen gebruikten en meer hedendaags technisch vernuft nodig hadden. En dat al 600 jaar geleden!

Wat heeft dit nu met Visual Solutions te maken?

Onze missie is: "Visual Solutions biedt de digitale oplossing voor het beheren van grootschalig planmatig woningonderhoud".

Als ik dit match met de Machu Picchu, dan is er zeker sprake van grootschalig. Ik werd dagelijks verrast door de schaal waarop gebouwd is. En dan doel ik niet alleen op de grote hoogte, maar ook op de omvang van de gebouwen.

En om over planmatig te spreken: kijk eens naar de onderstaande foto.

Planmatig en organisch met grote precisie bouwen

Is dat planmatig of niet? De gebouwen en terrassen vormen één geheel met de berg, terwijl de onderste terrassen de vorm en loop van de rivier volgen.

De derde component van onze missie: "onderhoud" zie je natuurlijk na zoveel jaren niet direct in het gebouw (ruïne) terug, maar wel als je naar de hedendaagse Peruvianen luistert: het behoud van dit culturele erfgoed staat hoog op hun prioriteitenlijst. En dus is onderhoud essentieel.

Goed gepland onderhoud zorgt voor behoud van gebouwen op lange termijn

Maar dat wist u ongetwijfeld al.

Planmatig onderhoud

Onderhoud aan de Macchi Picchu doen we niet, maar we kunnen u wel helpen met het beheren van grootschalig planmatig woningonderhoud.

x